معانی آب
آاب در ایات شریفه ی قرآن مجید موجب بیدایش تمامی موجودات عالم است در فرهنگ جوامع مختلف نیز به نوعی از قداست بر خوردار است وذاتا نیز دارای ویز گی هایی است که به لحاظ فیزیکی و شیمیاییبرجسم وروان انسان ها اثرمثبت میگذاردبه حدی که ارزش منحصر به فرد رادر ازهان تداعی میکند
آب یكی از بزرگترین چالشهای قرن حاضر است كه میتواند در آینده بسیار نزدیك سرمنشا بسیاری از تحولات مثبت و جهان قرار گیرد. در گذشته مشكلات و مسائل آن در مقیاس محلی مطرح بود، اما اكنون این مشكلات در مقیاسهای ملی و حتی جهانی بروز میكند. مقدار آب تجدید شوندهیی كه كره زمین هماكنون دریافت میكند، معادل همان میزان ثابتی است كه هزاران سال پیش، دریافت میداشته است. معهذا مقدار سرانه مصرف آب بشدت در حال افزایش است. در مدت ۴۰سال گذشته، مصارف آب در سطح دنیا سه برابر شده است. در سال ۱۹۵۰ تنها۸۳ شهر با جمعیت بیش از یك میلیون نفر در سطح دنیا وجود داشت، در حالی كه این تعداد در سال ۱۹۹۵ به ۲۸۰ شهر رسیده است. افزایش جمعیت آثار منفی بسیاری را به ارمغان آورده است كه در راس آن تخریب و آلودگی منابع آب و محیط زیست است. در حال حاضر منابع آب شیرین از یك منبع تجدید شونده به منبع نیمه تجدید شونده میرا در حال تبدیل است.
سالانه دو میلیارد نفر در جهان به نوعی تحت تاثیر بیماریهای ناشی از آب هستند و ۴ میلیون نفر كودك، جان خود را بدین طریق از دست میدهند. هماكنون به دلیل كمبود آب، ۷۰ منطقه در سطح جهان به عنوان كانونهای بحران از دیدگاه آب شناخته شدهاند.
در حال حاضر بین توان تامین آب و شدت تقاضا در جهان خلایی وجود دارد كه بحران آفرین است. هنگامی كه این عدم تعادل با مجموعه راهكارهای مدیریتی قابل مهار نباشد زبان مفاهمه آب در بعد منطقهیی، ملی و جهانی تبدیل به زبان مخاصمه خواهد شد.
منابع آبی در كشور ما در مرحله بحرانی قرار دارد و مشكل كمبود آب و كیفیت آن مسائل عدیدهیی را برای مسئولان ذیربط و كارشناسان امر به وجود آورده است. با توجه به رشد جمعیت در ایران، سرانه سالانه منابع آب تجدید شونده كه در سال۱۳۳۵، ۷ متر مكعب بوده است، در سال ۱۳۷۵ به ۲۰۰۰ متر مكعب كاهش یافته و پیشبینی میشود كه تا سال ۱۴۰۰به حدود ۸۰۰ متر مكعب كاهش یابد كه این میزان پایینتر از مرز كمآبی (۱۰۰۰ مترمكعب) است. هزینههای بالای تامین، انتقال وتوزیع آب، افزایش بیرویه مصرف و منابع محدود آب قابل دسترس، در آینده بسیار نزدیك، كشور را با بحرانهای جدی مواجه میسازد. با توجه به تقسیمبندی سازمان ملل متحد، كشور ایران در سال ۱۴۰۰، نه تنها شرایط تنش و فشار ناشی از كمبود آب را تجربه خواهد كرد، بلكه وارد شرایط كمیابی شدید آب میگردد، از هماكنون در سالهای خشك، شاهد كمبود و بحران آب هستیم كه میتواند نه تنها خسارات اقتصادی بلكه تنشهای اجتماعی سیاسی و مخاطرات بهداشتی برای كشور به بار آورد.
مطالعه و اجرای روشهای مدیریت تقاضای آب (كاهش تقاضا و مصرف، كاهش تلفات آب، استفاده مجدد از آب و فاضلاب، شیوههای جدید توزیع آب در شهر و...) نه تنها فشار بر منابع آب را كاهش داده، بلكه كمهزینهتر از پروژههای جدید آب مثل انتقال بین حوزهیی از راههای دور، احداث سدهای جدید و... بوده و هزینه مدیریت فاضلاب را نیز كاهش میدهد.
توزیع غیریكنواخت آب در طول مكان و زمان، وجود بیشترین تقاضای آب در زمان وقوع كمترین بارندگی، عدم توازن بین عرضه و تقاضای آب، افزایش تقاضای آب، محدودیت منابع آبی و در بعضی مكانها كاهش آن با تنزل كیفیت آب سفرههای زیرزمینی به دلیل برداشت بیش از حد مجاز، پیشروی آبهای شور، دفع غیرصحیح فاضلابهای خانگی و پسابهای صنعتی، هزینههای تامین آب جدید همراه با رقابت شدید بین گروههای مصرفكننده آب به دلیل كم بودن منابع آبی، اتلاف زیاد آب در بخش كشاورزی و بالا بودن آب به حساب نیامده در بخش شهری و مكانیزم قیمتگذاری ناكارآمد از جمله دیگر مشكلات آبی كشور است كه مدیریت منابع آب كشور را پیچیده و با مشكلات زیادی مواجه كرده است.
بیش از دو دهه است كه جهان پی برده است كه در مدیریت منابع آب میباید بیشتر به مدیریت تقاضا توجه كرده تا مدیریت، عرضه بدین منظور كارشناسان، مدیریت تلفیقی آب را مطرح كردهاند.
مدیریت تلفیقی آب، دو سیاست كلی و یك هدف اصلی دارد. سیاستهای مدیریت تلفیقی عبارتند از:
۱. آب باید به عنوان یك كالای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مطرح و با آن برخورد شود.
۲. سیاستها و گزینههایی كه مدیریت آب را هدایت میكند باید در چارچوبی یكپارچه تحلیل و برنامهریزی شود.
هدف اصلی مدیریت تلفیقی آب این است كه به واسطه این مدیریت، توسعه پایدار، كارآمد و عادلانه منابع آب حاصل شود. مبانی مدیریت تلفیقی برپایه تركیبپذیری مدیریت تامین بامدیریت تقاضا استوار بوده كه جنبههای اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی را در نظر میگیرد.
مصرف و تلفات آب شهری
بر طبق برنامه سوم توسعه، الگوی مصرف آب هر خانوار ۵/۲۲ متر مكعب در ماه تعیین شده كه در نتیجه هر نفربطور متوسط در شبانهروز میتواند ۱۵۰ لیتر آب مصرف كند. متاسفانه با توجه به رشد بیرویه شهرنشینی در كشور، آمار چند ساله اخیر نیز از مصرف سرانه ۲۵۰ تا ۳۰۰لیتر در شبانهروز (بطور متوسط) میدهد
دوستان گل صرفه جویی فراموش نشود..
یا علی
نظرات شما عزیزان:
سید ابولفضل
ساعت18:44---6 اسفند 1393
سلام خوبی. .. وب خوبی داری. حتملا به وبم سر بزن فاطمه